Forbespapegaaiamadines
Blauwgroene papegaaiamadines, die vaak Forbespapegaaiamadines worden genoemd, zijn qua kleur misschien wel de mooiste uit deze serie. Vooral in de voliere als de zon erop schijnt is hun diep blauwe kleur schitterend mooi. Verder zijn het in de voliere onopvallende vogeltjes die zich graag een beetje verstopt houden en graag een beschutting hebben van struiken en planten. Zeker als deze vogels worden gehouden in een broedkooi is het zaaks goed op te letten op de hoeveelheid voer die ze krijgen. Ze vervetten n.l. erg snel en zullen dan slechts onbevruchte eieren voortbrengen. In de voliere, waar ze de gelegenheid krijgen om te vliegen en in conditie kunnen blijven, gaan ze snel tot broeden over en zal blijken dat de vogels goede ouders zijn als de jongen zijn uitgekomen. Forbes hebben het graag druk, dus als het nest groot is ( veel jongen) zullen de ouders het prima naar de zin hebben en de jongen in snel tempo opvoeden. Als een nest slechts bestaat uit één jong lijkt het wel of ze weinig zin hebben om daar moeite voor te doen.
In een flinke broedkooi willen ze ook wel broeden, maar zoals eerder genoemd is het van belang spaarzaam te voeren. Blauwgroene papegaaiamadines hebben bij mij de onhebbelijke eigenschap dat ze geregeld van alles in de waterfontijntjes deponeren en wel op een zodanige manier dat de uitloop soms verstopt raakt. Of dit te maken heeft met het feit dat ze zich in een broedkooi een beetje vervelen weet ik niet, maar in een voliere doen ze het zeker niet.
Het onderscheid tussen mannen en poppen is erg eenvoudig. De mannen zijn zeer uitbundig en intensief wat kleur betreft terwijl de poppen duidelijk minder van kleurintensitiet zijn en iets matter van kleur.
Als de vogels in goede conditie zijn kunnen ze op een tentoonstelling hoge ogen gooien. Het is wel zaaks ze ongeveer 6 weken op te kooien in een TT-kooi met een kunststof beschermplaat aan de binnenkant tegen de tralies. Ze worden dan wat rustiger en kunnen onbeschadigd naar de tentoonstelling.
Nestje forbespapegaaiamadines. De kleinste is zes dagen en de twee anderen zijn acht dagen oud. Deze vogels zijn het best op te kweken met dierlijke eiwitten. Ik gebruik daarvoor pinkies en buffaloos, diepgevroren en niet levend omdat mijn "vogelvriendin" die tijdens onze vakanties de vogels verzorgt niet graag met "die levende besies" in de weer gaat.
Geen probleem, als de vogels er eenmaal aan gewend zijn en de pinkies worden goed ontdooid gaat het net zo makkelijk.
Voorts krijgen de vogels twee maal per dag eivoer voorgeschoteld.
Na ongeveer 10 dagen wordt door de oudervogels overgeschakeld naar zaad en wordt de behoefte aan eivoer minder. Ook Gierst wordt graag gebruikt bij het voeren.
Voordat het broedseizoen 2016 van start ging heb ik bijna alle Forbessen verkocht. Alleen in de voliere had ik nog een koppeltje. Ze doen het daar prachtig, vooral als het zonnetje op ze schijnt.
Wie schetst mijn verbazing toen ik in december ineens geluiden hoorde van jonge vogels. Nader onderzoek gaf als resultaat dat de Forbessen jongen hadden. Inmiddels vliegen ze rond in de volière en trekken zich niks aan van regen , wind, kou of sneeuw. Als het al te gek wordt gaan ze het nachthok in, maar dat komt zelden voor. Wie zegt dat het kouwelijke vogeltjes zijn..... Ook deze vogels zijn na verloop van tijd weggedaan om meer ruimte te krijgen voor andere passende vogels.